Hírek, újdonságok

25 éves a veseátültetés Debrecenben – Ünnepi tudományos ülés

25 éve annak, hogy 1991. június 27-én Asztalos László főorvos úr és munkatársai elvégezték az első veseátültetést Debrecenben. Azóta csaknem 1000 vesetranszplantáció történt a Klinikán.

Az elmúlt két és fél évtized alatt nem csak a társadalmi és politikai, hanem a szakmai környezet is jelentősen megváltozott.  A teljesség igénye nélkül kiemelve: 1992-ben Szabó Zoltán elvégezte az első szívátültetést a budapesti Ér- és Szívsebészeti Klinikán, 1993-ban már Pécsen is lehetőség nyílik a veseátültetésre, 1995-ben Perner Ferenc elindította a hazai májátültetési programot, 1998-ban Kalmár-Nagy Károly vezetésével megkezdődött Pécsen a hasnyálmirigy átültetés. Magyarország 2013 óta teljes jogú tagja az Eurotransplant szövetségnek, és 2015 óta sokak mellett Lang György, illetve Rényi-Vámos Ferenc kitartó munkájának köszönhetően ma már az 1996 óta Bécsben zajló magyar tüdőátültetési program is hazánkban folyik.

Megtiszteltetés, hogy Asztalos főorvos úr két évtizedes munkáját én vehettem át 2013-ban, miután húsz éven át a budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján dolgoztam a vese- és a májátültetési programban.  A tartós, megbízható alapokra a mostani csapat igyekszik továbbra is jót építeni, az elért eredményeket megtartani, a közösséget erősíteni, Debrecen hírnevét öregbíteni.

Elődeink a mércét már eddig is magasra tették. Hálásan, elismeréssel gondolunk kitartó és nagy munkájukra. A szervátültetés nemzetközi fejlődését látva nagy a kihívás, hogy hazánkban is tartani tudjuk a lépést. A keresztdonációs és ABO inkompatibilis szervátültetések mellett a gépi perfúzió, valamint az élődonoros programok már olyan hozzánk hasonló múltú országokban is, mint Csehország, élő gyakorlatot jelentenek.

Az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért támogatja törekvéseinket.

Az évforduló alkalmából megjelent az Orvosi Hetilap tematikus lapszáma 2016 júniusában. 2016 szeptember 23-án, pénteken pedig tudományos ülést, és jótékonysági koncertet rendeztünk. A tudományos ülésen elhangzottakról itt olvashat bővebben. 

Dr. Nemes Balázs

Tanszékvezető, Egyetemi docens

Díj a Kelet- Magyarországi Transzplantáció Fejlesztéséért

Az alapítók szándéka

 Az Alapítvány kuratóriuma 2016-ban megalapította a Kelet- Magyarországi Transzplantáció Fejlesztéséért Díj-at.  Tette ezt azzal a szándékkal, hogy évente kitüntetésben részesíthesse azokat a személyeket, akik a legtöbbet tették az ország keleti részében zajló transzplantációs programok megalapításáért, és fejlesztéséért.

A szervátültetés magas presztízsét, és a betegellátásban betöltött kiemelkedő szerepét szerették volna viszontlátni az alkotók a díj külső megjelenésében, ezért megbízták Zoltán Győző ötvös iparművészt a kisplasztika megtervezésével, és megalkotásával.  A művészről itt olvashat többet.

Az alapítók remélik, hogy a témával kapcsolatosan, a művész úrral történt baráti beszélgetések is szerepet játszottak annak az inspirációnak a kialakulásában, mely a harmóniát, és eleganciát sugárzó, visszafogottan csillogó, gondolatébresztő műalkotás megszületéséhez vezettek. Nem titkoljuk, hogy az alapítók tetszését a díj első látásra megnyerte. Reméljük, hogy így lesznek ezzel a díjazottak is.

A Díjat a kuratórium ítéli oda bármely magánszemélynek, akit erre érdemesnek talál.  A díj átadására évente egyszer, az Alapítvány által rendezett Jótékonysági Koncerten kerül sor. Egy alkalommal legfeljebb két személy díjazható. A Díj pénzjutalommal nem jár. A díjazott oklevelet vehet át, a kisplasztikával együtt, miután a díjazás indoklása felolvasásra került.

A Díj első alkalommal történő átadására, a debreceni veseátültetés negyedszázados évfordulója szolgáltatta a kitűnő alkalmat, 2016. szeptember 23-án.

A Díj technikai részleteinek leírása itt találhatóa Díjról készült kép itt tekinthető meg, az alkotó művész gondolatait itt olvashatják.

Az alapítók remélik, hogy a díjazottak eddigi munkájának elismerése mellett a Díj alapítása hagyományteremtési célját is betölti, és öregbíti a régió szervátültetéssel kapcsolatos tevékenységének országos hírét, és nemzetközi presztízsét is.

Dr. Nemes Balázs

Kuratóriumi elnöke