Jótékonysági koncert 2016

Jótékonysági koncert a Kelet-Magyarországi Transzplantáció Fejlesztéséért a Debreceni Református Nagytemplomban

dre_7926Immár hagyományteremtő céllal, második alkalommal rendezte meg az Alapítvány a Kelet Magyarországi Transzplantáció fejlesztéséért címmel, jótékonysági koncertjét, mely a tavalyi alkalomhoz hasonlóan, idén is szervesen kapcsolódott a szervátültetéssel kapcsolatos tudományos üléshez.
Az idei eseménynek külön hangsúlyt adott, hogy az első veseátültetés 1991 júniusában, tehát éppen 25 évvel ezelőtt történt meg Debrecenben.

Dr. Fekete Károly püspök úr köszöntötte a résztvevőket. Az orgonán ismét Dr. Lázár Norbert játszott, aki ezúttal Bach: Johann Sebastian BACH: C-moll Passacaglia és Fuga– ját szólaltatta meg. Az idei alkalom újdonsága volt a Kelet-Magyarországi Transzplantációért díj átadása. Az első díjazott Dr. Asztalos László Főorvos volt, aki az első debreceni veseátültetést 25 évvel ezelőtt elvégezte, és 22 éven keresztül irányította a veseátültetési programot a régióban. A díjat, és a hozzá járó oklevelet Dr. Fekete Károly püspök úr, és Dr. Baráth Béla Levente, az alapítvány kuratóriumi tagja adta át.

A résztvevők ezután az Újratervezés c. kisfilmet nézhették meg, melyben a tavaly már megszólalt szereplőkön kívül új résztvevők is nyilatkoztak, illetve a korábbi eseményekre, és az egy év alatt elért eredményekre tekintettek vissza a szereplők.

A zenei hagyományok frissítése céljából a program idén bővült a könnyebb műfajokkal. A Four Fathers énekegyüttes műsorát hallgathatták meg a résztvevők. A komoly zenei kezdettől a spirituálékon át az együttes széles repertoárt énekelt, végül a közönséget is megtapsoltatta.

A koncert Dr. Nemes Balázs rövid beszédével zárult. A 25 éves évfordulóra utalva, arról szólt, hogy hasonlóan ahhoz, ahogy két pont határozza meg egy egyenes irányát, mi is bátran tervezhetünk a jövőre nézve, ha a múlt és a jelen eredményeit helyesen értékeljük.

A koncerten készült fényképeket itt tekintheti meg.

Az Európa Rádió hanganyagai ide kattintva hallgatható meg!