Leideni beszámoló

Beszámoló sebészeti továbbképzésről – Leids Univesitair Medisch Centrum

Az Eurotransplant teljes jogú tagjaként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszéke elkötelezett a Debreceni Egyetemen közel 30 éve működő, transzplantációs tevékenység állandó fejlesztése és magas színvonalú működtetése mellett. A jelenleg is zajló fejlesztések mellett elengedhetetlen magas színvonalú transzplantációs sebészeti képzés és továbbképzés.

Tanszékünk és a Leids Univesitair Medisch Centrum (LUMC – Hollandia, Leiden) között kialakított munkakapcsolatnak köszönhetően kaptam lehetőséget 5 hónapos sebészeti képzésre 2014. június 1. és 2014. augusztus 15. között. Közvetlen tutorom Prof.Dr. Andrzej Baranski, a LUMC vezető sebészének irányítása alatt

A kiküldetésem elsődleges célja volt a multi-organ szervdonáció sebész tecnikai elsajátítása. A művelet lényege, hogy egy megfelelően képzett hasi sebész csoport távolítja el az összes szóba jövő hasüregi szevzet egy adott donorból. Széleskörben végeztt tanulmányok bizonyítják, hogy így jelentős költség takarítható meg ellentétben a “szeparált” sebész csapatok által végzett donációval, amikor minden szervhez külön az aktuális szerv sebészetében jártas sebészcsoport vonul fel.

A multi-organ szervdonációk mellett lehetőségem nyílt ismereteim bővítésére a vese-, máj-, és hasnyálmirgy transzpantáció területén is. Kiküldetésem ideje alatt részt vettem 30 multi organ donációban valamint több mint 100 transzplantációs-, hepato-biliáris és általános sebészeti műtétben.

A fogadó Intézmény anyagi támogatást nem biztosított. Így a program sikere érdekében a forrásokat Debreceni Egyetem támogatása mellett pályázati úton kellett biztosítani. Ehhez jelentős segítséget nyújtott Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért vezetősége.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.