Támogatott programok

Pályázati lehetőségek

Alapítványunk több transzplantációval kapcsolatos tevékenységet támogat (kutatás, sport, szervátültetés népszerűsítése). A pályázatokról innen kaphat bővebb információt.

Jótékonysági koncert

Hagyományteremtő céllal, és a 25. éves évforduló tiszteletére 2016. szeptember 23-án, pénteken 19:15-kor rendezzük meg a jótékonysági koncertet, amelynek programját itt olvashatja. A részvétel ingyenes, adományozásra a helyszínen van lehetőség. 

Mobilitás program

Az Alapítvány célkitűzéseinek megfelelően 2015-ben elindította a Mobilitás programot a transzplantációs területen dolgozó egészségügyi szakdolgozók továbbképzésére. A program lényege, hogy a kollégák eljussanak más, nagy forgalmú, vagy speciális szakmai tapasztalattal rendelkező centrumokba, és ott a napi munkában való megfigyelői részvétellel gyarapítsák tudásukat. A mobilitás programról részletesen itt olvashatnak.

Gerundium program

A program célja az orvos-szakmai utánpótlás nevelése mellett, a lakosság potenciális szervadományozásra való hajlamának növelése, és a középiskolások állampolgári ismereteinek gyarapítása. A program, a Debreceni Egyetem (DE), a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE), az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért (AKMT), a Magyar Transzplantációs Társaság (MTT) és az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda (OVSZ SZKI) közös együttműködéséből létrejött kezdeményezés, melynek célja a szervdonációról és ehhez kapcsolódó témakörökről, a középiskolás korosztálynak szóló állampolgári ismeretterjesztés. Mi is az a Gerundium?

Leideni beszámoló

Az Eurotransplant teljes jogú tagjaként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszéke elkötelezett a Debreceni Egyetemen közel 30 éve működő, transzplantációs tevékenység állandó fejlesztése és magas színvonalú működtetése mellett. A jelenleg is zajló fejlesztések mellett elengedhetetlen magas színvonalú transzplantációs sebészeti képzés és továbbképzés.

Tanszékünk és a Leids Univesitair Medisch Centrum (LUMC – Hollandia, Leiden) között kialakított munkakapcsolatnak köszönhetően Dr. Kovács Dávid Ágoston 5 hónapos sebészeti képzésen vehetett részt 2014. június 1. és 2014. augusztus 15. között. Beszámolóját itt olvashatják.

MOD kurzus

2015 októberében harmadik alkalommal került sor a MOD ( multiorgan donation) kurzus megrendezésére Debrecenben.  Nemes Balázs tanszékvezető egyetemi docens meghívására érkezett városunkba Andrzej Baranski, a Leideni Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője. A MOD kurzus keretein belül a professzor elméleti és gyakorlati tudást adott át debreceni kollégáinak.

Részvétel szakmai továbbképzéseken

Az Alapítvány támogatásával a Balatonfüreden 2015.11.19-21. között megrendezett Magyar Transzplantációs Társaság XVII. Kongresszusán öt orvosunk, három tudományos diákköri munkát végző orvostanhallgató, a veseátültetett betegek gondozásában segédkező pszichológus kolleganőnk és négy szakdolgozónk képviselte Intézetünket.

Eszközbeszerzés

Az Alapítvány a célkitűzésben leírtaknak megfelelően támogatást nyújtott a Debreceni Egyetem Sebészeti Intézet Szervtranszplantációs Tanszéknek a munkakörülmények javítása érdekében.  Ennek következtében a transzplantációs járóbeteg ellátáshoz tartozó vizsgálóhelyiségekben klímaberendezéseket szereltetett fel, amely a nyári időszakban javítja az ott dolgozók, és a vizsgálaton részvevők közérzetét. További információk itt olvashatók.

Sorstárs program

A Sorstárs közösség olyan, szervátültetésre váró, vagy szervátültetett betegek tudatos, és szervezett közössége, akik szeretnének tevékenyen részt venni a transzplantációs program népszerűsítésében, vagy betegtársaik és saját problémáik megoldásában, a közösség építésében. Az Alapítvány szervezési feladatok átvállalásával, valamint közvetett és közvetlen anyagi hozzájárulással is támogatta a Sorstárs közösség létrejöttét és munkáját. Sorstárs közösségről bővebben itt olvashatnak.

Vitéz Váry Sándor Sportegyesület

Az egyesület célja a szervátültetéssel kapcsolatos, a tagok tapasztalatain alapuló, hiteles és megerősítő, orvosszakmailag ellenőrzött vélemények megfelelő minőségi szinten történő eljuttatása a régió ellátási köréhez tartozó transzplantációra alkalmas és arra váró betegeihez. Az egyesületről bővebben itt olvashatnak.