Transzplantáltak I. Egészségnapja – Debrecen, Élménybeszámoló

Hiánypótló rendezvényre került sor Debrecenben 2017.06.11-én, amikor megrendezésre került a Transzplantáltak I. Egészségnapja hagyományteremtő szándékkal.

A szervezők nagy szeretettel, izgalommal készültek és várták a sorstársaikat a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumába. A program iránti érdeklődést is jól mutatja, hogy megközelítőleg hetvenen töltötték együtt ezt a napot.

A meghívottak és családtagjaik a regisztráció után fotókiállítást nézhettek meg, ahol a transzplantáltak hagyományos országos sportnapjáról és farsangjáról készült képek kerültek bemutatásra. Ennek a rendezvénynek immár második éve Debrecen ad otthont.

A program ideje alatt Katona Józsefné és Bereczki Jánosné keze munkáját dicsérő finom házi készítésű pogácsát és ásványvizet kínálták a résztvevőket.

A programot Dr. Nemes Balázs, az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért kuratórium elnöke, nyitotta meg. Köszöntőjében üdvözölte a megjelenteket, méltatta a szervezők áldozatos munkáját. Felhívta a megjelentek figyelmét az Alapítvány hagyományos őszi jótékonysági koncertjére, ahová szeretettel várja az itt megjelenőket. Ez az esemény várhatóan november elején lesz és itt adják át a „Kelet-Magyarországi Transzplantációért” díjat is. Felkérte a rendezvényen megjelenteket, hogy sorstáraikkal, családjaikkal együtt vegyenek részt ezen a színvonalas rendezvényen, mely a tervek szerint idén már kiegészül egy hasonló sport-eseménnyel, mint ez a nap.

Az egészségnap részletes programját a bejegyzés alatt álló Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesület elnöke, Sajó Sándor ismertette. A rendezvény anyagi támogatásáért köszönetét fejezte ki az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért kuratóriumának. Néhány szóban megemlékezett az egyesület névadójáról, vitéz Váry Sándorról, aki a két világháború közt a debreceni Ref. kollégium  tornatanára és vívómestere volt.

A rendezvényre való testi-lelki ráhangolódást Kiss Erzsébet újságíró, író testnevelő zenés bemelegítése alapozta meg, majd megkezdődött a különböző, a transzplantáltak világjátékáról ismert sportágak kipróbálása, játékos vetélkedő formájában. Orvos, transzplantált és hozzátartozó együtt, önfeledt jókedvvel próbálták ki egyik sportlehetőséget a másik után.

A transzplantáltak hazai és nemzetközi versenyein több világ- és európa bajnoki címmel büszkélkedő két sorstársunk emelte a rendezvény színvonalát. Krucsó Zsolttal és Kóka Zoltánnal lehetett asztaliteniszezni. A játék során új barátságok születtek, a családok fiatalabb tagjait is szeretettel és odafigyeléssel vették körül a bajnokok.

A gimnázium udvarán a kosárlabdát Szihalmy Tivadarnál, kosárra dobással lehetett kipróbálni, melyen a résztvevők jókedvvel játszottak.

A tornaterem egyik részén tollaslabdát Boldizsár Attila és kedves párja segítségével könnyedén, nem versenyszerűen játszhattak az érdeklődők.  A transzplantáltak versenysportjának ez az egyik kedvelt sportága.

A darts megismertetése és lebonyolítása a Cívis Darts Sportegyesület támogatásával valósult meg.  A legnagyobb érdeklődés ezt a lehetőséget kísérte. A résztvevő családok minden tagja nagy izgalommal és érdeklődéssel figyelte egymás játékát.

A kiskapus foci (melyben tilos a testkontaktus és könnyű gumilabdával játsszák 3-3 fős csapatok) nem szerepel ugyan a világjátékok versenyszámai  között, a nagy érdeklődésre való tekintettel mégis megrendezésre került az egészségnapon, mivel a foci egy hagyományosan kedvelt sport. A  játékosok és a szurkolók igen jól érezték magukat.

A rendezvény ideje alatt a gyerekek rajzolhattak, a kitett üzenő falon bárki üzenhetett a sorstársaknak pozitív, megerősítő gondolatokat. Sok üzenet érkezett, mely az ott készült fotókkal együtt eljut mindazokhoz, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak részt venni ezen a napon. Így kedvet, bátorságot meríthetnek, hogy eljöjjenek a következő programra, melyet novemberre tervezünk.

Az egészségnap folyamán lezajlott játékos-sportos vetélkedők eredményhirdetése során díjazták a különböző sportágakban az első három helyezetett. A díjakat Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesület elnöke, Sajó Sándor adta át. Az első helyezettek erre a napra készült, az alapítvány és az egyesület logójával díszített jó minőségű pólót, a második helyezettek szintén az erre a napra készült, az alapítvány logójával ellátott baseball sapkát, a harmadik helyezettek pedig pezsgőt kaptak.

A sportos vetélkedők során kimagasló teljesítményt nyújtott Varga Tamás (élődonoros veseátültetett), aki három számban is első helyezést ért el. A családok közül a Bereczki család volt az, akik több programban aktívan és eredményesen szerepelt.

A díjátadás után az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért kuratórium elnöke Dr. Nemes Balázs zárta a programot, aki a szervezőknek és résztvevőknek megköszönte ezt a jó- hangulatú napot az alapítvány nevében és meghívta a megjelenteket a Hotel Aranybikába egy három- fogásos ebéd elfogyasztására.

A résztvevők a szervezőkkel együtt az egészségnapot népszerűsítő lufival közösen sétáltak át a Hotel Aranybikába. Egy tartalmas ebéd mellett, élményeiket megosztották egymással és a következő program lehetőségéről érdeklődtek a megjelentek.

Szabó Icus és Sajó Sándor, Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesület

Az eseményen készült képeket itt tekintheti meg.