Díj a Kelet- Magyarországi Transzplantáció Fejlesztéséért

Az alapítók szándéka

 Az Alapítvány kuratóriuma 2016-ban megalapította a Kelet- Magyarországi Transzplantáció Fejlesztéséért Díj-at.  Tette ezt azzal a szándékkal, hogy évente kitüntetésben részesíthesse azokat a személyeket, akik a legtöbbet tették az ország keleti részében zajló transzplantációs programok megalapításáért, és fejlesztéséért.

A szervátültetés magas presztízsét, és a betegellátásban betöltött kiemelkedő szerepét szerették volna viszontlátni az alkotók a díj külső megjelenésében, ezért megbízták Zoltán Győző ötvös iparművészt a kisplasztika megtervezésével, és megalkotásával.  A művészről itt olvashat többet.

Az alapítók remélik, hogy a témával kapcsolatosan, a művész úrral történt baráti beszélgetések is szerepet játszottak annak az inspirációnak a kialakulásában, mely a harmóniát, és eleganciát sugárzó, visszafogottan csillogó, gondolatébresztő műalkotás megszületéséhez vezettek. Nem titkoljuk, hogy az alapítók tetszését a díj első látásra megnyerte. Reméljük, hogy így lesznek ezzel a díjazottak is.

A Díjat a kuratórium ítéli oda bármely magánszemélynek, akit erre érdemesnek talál.  A díj átadására évente egyszer, az Alapítvány által rendezett Jótékonysági Koncerten kerül sor. Egy alkalommal legfeljebb két személy díjazható. A Díj pénzjutalommal nem jár. A díjazott oklevelet vehet át, a kisplasztikával együtt, miután a díjazás indoklása felolvasásra került.

A Díj első alkalommal történő átadására, a debreceni veseátültetés negyedszázados évfordulója szolgáltatta a kitűnő alkalmat, 2016. szeptember 23-án.

A Díj technikai részleteinek leírása itt található,  a Díjról készült kép itt tekinthető meg, az alkotó művész gondolatait itt olvashatják.

Az alapítók remélik, hogy a díjazottak eddigi munkájának elismerése mellett a Díj alapítása hagyományteremtési célját is betölti, és öregbíti a régió szervátültetéssel kapcsolatos tevékenységének országos hírét, és nemzetközi presztízsét is.

Dr. Nemes Balázs

Kuratórium elnöke