Transzplantáltak II. Egészségnapja, Debrecen

Beszámoló a Transzplantáltak II. Egészségnapja rendezvényről

 

Idén második alkalommal, szeptember utolsó szombatján 29.-én került lebonyolításra a már hagyományosnak mondható Transzplantáltak Egészségnapja.

Az eseménynek a Pecz Samu – a magyar neogótikus stílus protestáns templom-és iskolaépítészet legkiemelkedőbb alakja – tervei alapján, 1911 és 1913 között felépült Debreceni Református Kollégium Péterfia utca 1-7 sz. alatti épülete adott otthont.

Az érdeklődést mutatta, hogy az eseményre közel hatvanan jelentkeztek.

A rendezvény ideje alatt Katona Józsefné Anikó, Bereczki Jánosné Mária, Szuhai Judit, Baloghné Filep Magdolna házi készítésű pogácsáit és apró süteményeit, valamint Hadas Imre által termelt ízletes almákat kóstolhatták meg a résztvevők. A szervezők ásványvízről gondoskodtak.

Az Egészségnap résztvevőit, a meghívott előadóit, Novák Ferenc díszvendég-et a sorstársakat, a hozzátartozókat és a rendezőket Balogh László a Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesülete újonnan megválasztott elnöke köszöntötte. Köszönetet mondott az esemény fő támogatójának – az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért -, hogy lehetővé tette az esemény megrendezését, ami remek lehetőség a közösségépítésre, új ismeretek szerzésére. Ezután felkérte Dr. Nemes Balázs –t az AKMT Kuratóriumának elnökét az Egészségnap megnyitására.

Dr. Nemes Balázs megnyitójában felvázolta az alapítvány és az egyesület közötti kapcsolat jelenlegi és jövőbeli lehetőségeket, az előttünk álló feladatokat. Megköszönte a szervezők áldozatkész munkáját, majd megnyitotta a rendezvényt.

A résztvevők egy perces néma felállással adóztak az ismert és ismeretlen donorok tiszteletére és megemlékeztek elhunyt sorstársaikról.

 Ezt követően Kiss Erzsébet testébresztő rigmusokkal mozgatta át a jelenlévőket és adott lendületet a további programoknak.

Az eseményen kiemelt hangsúlyt kapott a betegedukáció. Ennek keretében az újra induló „Roadshow” céljaival, feladataival ismerkedtünk.

Dr. Nemes Balázs tanszékvezető egyetemi docens előadásából megtudhattuk, hogy milyen fontos szerepe van annak, hogy a vesebetegek, a veseelégtelenségben szenvedők és a szervátültetésre szorulók hiteles tájékoztatása a szervátültetéssel kapcsolatos bizalmatlanságok, bizonytalanságok, félelmek kezelése, eloszlatása csak hiteles információkkal lehetséges.

Varga Anita egyetemi hallgató a Gerundium Középiskolai Kortársoktatási program céljait ismertette.

Az Egészségnap Sztárvendége Novák Ferenc, a Biciklikirály volt. Feri bácsi 1931-ben született. 13 évesen vesztette el a jobb karját egy vonatbalesetben, de ennek ellenére kerékpárversenyző lett és több mint 200 versenyt nyert. Több mint 50 országban, több mint 1.600.000 kilómétert kerékpározott! Háromszor került be a Guinness rekordok könyvébe. Sorstársaink nagy örömmel hallgatták visszaemlékezéseit, kalandjait.

A Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesülete Tiszteletbeli Taggá választotta és Díszoklevélben részesítette Novák Ferencet.

Az izgalmakat fokozta a Tombola sorsolás. A számhúzásra a csapat legfiatalabb tagja, Bereczki Máté lett felkérve, aki nagy örömmel tett eleget a felkérésnek. A szerencsések értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak.

A tombola sorsolást követően Kiss Erzsébet beszámolt az MSZSZ által szervezendő REHABILITÁCIÓS HÉTVÉGE a „KÉPZETT BETEG” programról, amely első alkalommal kerül megrendezésre 2018. október 12-14. között Hajdúszoboszlón.

Az előadásokat és beszélgetéseket örömtánccal zártuk, majd közösen átvonultunk a Hotel Óbester Lovag termébe ahol elfogyasztottuk a három fogásból álló ebédünket. Az ebéd közben kötetlen beszélgetésekre került sor, ahol sorstársaink megosztották egymással élményeiket.

A Transzplantáltak II. Egészségnapja kiválóan szolgálta a közösség építését, sok új információval gazdagodtunk, sokan kérték felvételüket a megújult egyesületbe és jelentkeztek a Képzett Beteg programra.

Készítette: Balogh László elnök

Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesülete

A fotókat Nagy Sándor és dr. Balogh Borbála készítették.